Wat een topdag!
8 augustus 2025 - Chantilly, Frankrijk
Gefietst van Passel (Noyon) naar Chantilly 75 km. Daarna in Chantilly nog 7,5 km gewandeld.
Vandaag was fantastisch. Ik heb heel erg genoten.
Het begon vanmorgen al met het ontbijt. Op het terras bij Stephane, lekkere koffie, warm brood, boter, kaas en confiture, heerlijk.
Om 9.45 was ik klaar om te vertrekken. Het was niet te warm vandaag. Veel wolken, maar ik reed ook vaak in de schaduw. En in tegenstelling tot gisteren was het een prachtige route: eerst door open landschap, licht glooiend, af en toe een dorpje. Daarna kwam ik aan de rivier de Aisne. Dat is zo'n prachtige rivier. Daar heb ik drie jaar geleden op mijn tocht naar de Middellandse zee ook een aantal dagen langs mogen fietsen. En dat vond ik toen ook al een van de mooiste stukken.
Het venijn zat vandaag in de staart: toen ik nog ruim 20 km te gaan had, In het dorp Pontpoint, kreeg ik een helling van 10% voor de kiezen. Ik kon het een heel stuk volhouden, maar hij was toch net te lang. Als je afstapt ben je verloren: het lukt dan niet meer om op die helling op te stappen met zo'n zware fiets. Het laatste stuk heb ik dus gelopen. En dat is nog zwaarder dan fietsen. Als je stilstaat moet je de remmen inknijpen, anders wil je fiets achteruit naar beneden. Het kost veel kracht om de fiets boven te krijgen. Dan loop je ongeveer 2 km per uur. Ik hoop dat je op de foto's ziet hoe steil het was. Daarna, eigenlijk tot het einde van de route, ging het door prachtig bosgebied over rustige wegen maar wel regelmatig stijgend.
Daar staat mijn fiets, het was ongeveer 15 m lopen naar de fiets.
Van dit soort weggetjes wordt je kruis ook niet blij van... Dit is in Senlis, ook een mooi stadje.
Om 16.45 uur kwam ik aan bij mijn logeeradresje, een eenvoudige kamer midden in het centrum van Chantilly. Wat een stad! Er is hier heel veel te zien. Ik ben om 18.00 uur gaan lopen. Eerst naar het station. Ik wilde weten of ik op een eenvoudige manier mijn fiets met bepakking hier op de trein kan krijgen, morgen. En dat kan. Er stond net een trein op perron A en je kunt bij wijze van spreken zo van de straat het station en de trein binnenfietsen. Geen probleem dus. Meteen een kaartje gekocht: 9,60 € voor mij en de fiets naar Gare du Nord in Parijs. Daar is een fietsenstalling en er zijn kluisjes. Dus dat ga ik morgen doen: met de trein naar Parijs. Mijn fiets stallen en mijn bagage veilig opbergen en dan een paar uur in Parijs doorbrengen. Later in de middag ga ik dan vanuit Gare du Nord weer met de trein naar Nemours, even ten zuiden van Parijs. Daar heb ik gisteren nog een kamer kunnen boeken. Dat betekent dat ik het zondag ook rustig aan kan doen. Naar de volgende verblijfplaats is het dan maar een paar uurtjes fietsen.
Na het station ben ik nog naar het kasteel van Chantilly gewandeld en daarna weer terug het centrum in waar ik, honderd meter van mijn logeeradres superlekker heb gegeten. Dit was echt een mooie vakantiedag...

Dat er nog meer van die mooie mogen komen.
Aisne/Asfeld daar komt Ibu vandaan,